Munkatársi portál

Image

Fokozatot kell váltani

A modellváltás mézeshetei elmúltak, fokozatot kell váltani – fogalmazott Dr. Gelencsér András rektor a Pannon Egyetem veszprémi kampuszán tartott összdolgozói értekezleten. A rektor kiemelte: bár sok olyan fórum van, ahol különféle képviseletek által információhoz lehet jutni, de ezek nem biztos, hogy eljutnak mindenkihez, ezért tartották fontosnak a mostani, direkt kommunikációt a kollégákkal.

IMG 6140

Megtelt a B épület aulája a csütörtöki összdolgozói értekezleten, ahol a jelenlegi rektor mellett Dr. Abonyi János rektorhelyettes, jövendőbeli rektor, valamint Csillag Zsolt kancellár értékelte az elmúlt évet, illetve felvázolták a következő időszakra vonatkozó terveket, tennivalókat.

Mint ahogy Gelencsér András elmondta: a modellváltás első éveinek stabil, kiszámítható finanszírozása után egyre inkább a teljesítményen van a hangsúly. „Emelkedő jön”, ahhoz, hogy helyben maradjunk, többet kell dolgozni. Fokozatot kell váltani, komoly erőfeszítéseket tenni, a jövőben többet, jobban, koncentráltabban kell dolgozni.

IMG 6186

Az idei felvételi időszakban 400-zal többen választották a Pannon Egyetemet, az első helyes jelentkezők száma pedig nagyjából az országos átlagnak megfelelően, mintegy hat százalékkal csökkent. A piaci szerepvállalásunk stabilnak mondható, annak ellenére, hogy a szakképzési rendszer változásával jóval kevesebben lépnek be a felsőoktatásba – folytatta Abonyi János. A rektorhelyettes hozzátette: elgondolkodtató, hogy a jelentkezők több mint fele mindösszesen hat képzést jelölt meg, célszerű tehát átvizsgálni a szakok struktúráját. Egyenlőtlen a jelentkezők érdeklődése is, 33 százalékuk a Humántudományi-, 31 a Gazdaságtudományi-, 19 a Műszaki Informatikai-, 13 a Mérnöki- és 4 százalék a Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg Karára menne. A rektorhelyettes kiemelte: jó lépés volt a Humántudományi Karon a pszichológia szak indítása.

A rektorhelyettes és Csillag Zsolt kancellár az intézményi finanszírozási rendszer sajátosságait is megosztotta a hallgatósággal, mely szerint hiába a nagy arányú jelentkezés több szakra is, ha a felvehető létszámot a finanszírozási szerződés korlátozza. A kitörési pontok között a költségtérítéses hallgatók számának növelését, a felelősségteljes képzés fejlesztést, a hallgatói előrehaladásra és lemorzsolódásra történő kiemelt figyelmet említették. Továbbá nagy potenciál van még a rövid távú képzések, tanfolyamok indításában, a levelező tagozatosok arányának növelésében, de fontos feladat a nemzetköziesítés is. Cél, hogy 2027-re 500 nemzetközi hallgatója legyen az intézménynek, ezért növelni szükséges az angol nyelven meghirdetett képzések számát. A kitörési pontok között Abonyi János a nemzetköziesítést, a digitalizációt és a piacosítást említette.

Csillag Zsolt kancellár többek között ismetette azokat az indikátorokat, melyektől az intézmény finanszírozása függ, kezdve a hallgatói létszámtól és előrehaladástól a lemorzsolódáson, nemzetközi rangsorokban történő szereplésen át a tudományos tevékenységig.