Munkatársi portál

Image

Parkolás az alsó kampuszon és a mélygarázsban

A MÉLYGARÁZS 2023. október 16. napján történt megnyitásától eltelt időszak tapasztalatai alapján az alábbiakat kéri az Üzemeltetési és Biztonságszervezési Főosztály az alsó kampuszon a parkolókat használó egyetemi dolgozóktól:

  • Az alsó kampuszon két egymástól független külön parkolórendszer működik. A mélygarázs és a felszíni parkolók. Kérjük, hogy a mélygarázst csak azok az egyetemi dolgozók használják, akik rendelkeznek a rendszámukhoz tartozó QR-kóddal, azt telefonjukra letöltötték, vagy kinyomtatva maguknál tartják. A QR-kód rendszámhoz kötött, nem átruházható.
  • Az autók rendszámainak pontos beazonosítása érdekében kérjük, hogy szíveskedjenek az előttük haladó autó után kellő követési távolságot - legalább 10 métert -  tartani. Minden sorompónál meg kell várni, amíg az elöl haladó autó után a sorompó lecsukódik, és csak ezt követően szabad a sorompót kis sebességgel megközelíteni. Az úgynevezett „vonatozás” a beléptető rendszert megzavarja. Ha az elöl haladó autó után a sorompó visszazáródása előtt behajtunk, nem fogja a rendszer az autónkat behajtó autóként rögzíteni, ezért távozáskor nem fog felnyílni a kiengedő sorompó. Ha az egyetemi részre történő behajtásunkat a rendszer nem érzékelte, úgy fogja kezelni, hogy a fizetős felső részen parkolunk, és csak a mélygarázsban töltött teljes idő után számított parkolási díj kifizetését követően fogunk tudni kihajtani a parkolóból. Ugyanígy, bármelyik sorompónál ha kifelé „vonatozunk”, a legközelebbi behajtáskor már bent lévőként érzékeli a rendszer az autónkat, ezért nem fog beengedni. Ha a rendszámunk leolvasása nem működik, segíthet, ha visszatolatva csökkentett sebességgel újra próbálkozunk, esetleg lekapcsoljuk az autónk tompított világítását. A mélygarázsban kizárólag az egyetemi rész (C és D szektorok) rendeltetésszerű használata ingyenes az egyetemi dolgozók részére. Ha az egyetemi részre nem hajtunk be, vagy oda nem a rendszámunk azonosítását követően jutunk le (pl. vonatozás, sorompó megkerülése), akkor 15 percet követően a bent tartózkodásunk díjkötelessé válik, és a kihajtásra csak a parkolási díj kifizetését követően lesz lehetőségünk. A nem rendeltetésszerű használatból származó parkolási díj elengedésére a VKSZ Zrt-nek nincs lehetősége.
  • A mélygarázst a VKSZ Zrt. üzemelteti. Az ottani beléptetőrendszer független a felszíni parkolók beléptetőrendszerétől. Amennyiben a mélygarázs használata során rendellenességet észlelünk, pl. bármelyik sorompó nem nyílik a be- vagy kihajtáskor, ebben az esetben kizárólag a VKSZ Zrt. ügyfélszolgálata tud segíteni, ezért őket lehet/kell felhívni. Hétfőtől péntekig 8:00-tól 16:00 óráig a 06-88/411-153 telefonszámon, ezen kívüli időszakban a 06-30/631-4383 telefonszámon érhető el az ügyfélszolgálat, illetve a készenléti szolgálat. A telefonos elérhetőségek a fizető automatáknál vannak kihelyezve, de javasoljuk ezeknek a telefonszámoknak a mobiltelefonra történő elmentését. Az ügyfélszolgálat a beléptető rendszert távvezérléssel tudja működtetni, ezért nem kell megvárni, amíg a segítő kolléga megérkezik a helyszínre.
  • Kérjük, hogy a mélygarázsban az egyetemi használatú parkolórész sorompói mellett elhelyezett gátakat ne vegyék el a helyükről. Azok csak vészhelyzetben távolíthatók el. Ha a rendszámunk leolvasása nem sikerül, a sorompó nem enged be vagy ki bennünket, az NEM vészhelyzet. Ebben az esetben a VKSZ Zrt. ügyfélszolgálatát kell hívni. A gátaknak az elvételével történő ki- és behajtás ugyanazt a rendszer hibát eredményezi, mint a vonatozás. Ha így jutunk be az egyetemi részre, a rendszer parkolási díjat számol fel nekünk.
  • A felszíni parkolókhoz tartozó beléptetőrendszert továbbra is az Egyetem üzemelteti. A be- és kihajtáskor fellépő rendellenességet a sorompók előtt elhelyezett kaputelefonon lehet az aulai portaszolgálat felé jelezni. Ha a kaputelefon nem működik, a 06-88/624-250 számot lehet felhívni 0-24 órában.
  • Sajnálatos tapasztalat, hogy sokan parkolnak a felszínen nem kijelölt helyen, miközben a mélygarázsban üres parkolóhelyek állnak rendelkezésre az egyetemi parkolórészen. Ezért ismételten kérjük, hogy a felszíni burkolt felületeken kizárólag a kijelölt parkolóhelyeket vegyék igénybe. Felhívjuk a figyelmüket, hogy a sportpályák mellet, az „A” épület mögött, valamint a kizárólag közlekedésre szolgáló utakon nincs kijelölt parkolóhely, itt mindenhol tilos parkolni. Az „E” épület előtt is megszűnt a parkolási lehetőség a kijelölt mozgássérült parkolóhely kivételével. Kérjük, hogy az épületben dolgozók is a mélygarázst, vagy az Egyetem u. 10. sz. alatti felszíni parkolóhelyeket használják. A nem kijelölt helyen parkoló autók használói figyelmeztetésben részesülnek. Amennyiben a figyelmeztetés ellenére továbbra sem rendeltetésszerűen használják a parkolókat, a rendszámukat a beléptető rendszerből töröljük, számukra a behajtási lehetőség az egyetemi parkolókba megszűnik. Azon egyetemi dolgozók részére, akik érkezésükkor nem találnak a felszínen szabad kijelölt parkolóhelyet, és a mélygarázsba valamilyen okból nem szeretnének leállni, a felső kampuszon történő parkolás lehetősége továbbra is fennáll.
  • A parkolással kapcsolatos észrevételeiket, parkolási igényüket, rendszám változásának bejelentését továbbra is a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre várjuk.

A parkolási rendszerekben előforduló esetleges hibákért, kellemetlenségekért megértésüket és türelmüket előre is köszönjük!